donderdag, april 17, 2003

Fotomodellen hebben alles mee. Ze wonen in een groot huis, rijden dikke auto’s en kunnen alles kopen met hun dikgevulde portemonnee. En of dat niet voldoende is, zijn ze ook nog eens de trotse moeders van wolken van baby’s.
Weer een nietszeggend onderzoek? Wetenschappers aan de universiteit van Bristol hebben wel degelijk serieus onderzoek gedaan naar het verband tussen de beenlengte van de moeder en het gewicht van haar baby. De conclusie luidt dat vrouwen met lange benen, dikkere baby’s produceren. Er bestaat zelfs een direct verband tussen de het aantal cm’s van mamma’s benen en de kilo’s van de zuigeling. Aan het onderzoek deden zo’n 4000 Britse vrouwen mee.
Eens even de proef op de som nemen: zoontje Presley van ex-supermodel Cindy Crawford, zoontje Flynn van Elle Macpherson en baby Mingus, wiens moeder Helena Christensen heet, wegen allemaal rond de 4 kilo. Damian, het zoontje van Liz Hurley, schijnt zelfs zwaarder te wegen. Hoewel ex-model Hurley niet overdreven lang is, zijn haar benen naar verhouding langer dan haar bovenlichaam en dus gaat deze bewering alsnog op.
De lengte van de moeder is een indicatie van een goede voeding in de kinderjaren. Vrouwen die in hun jeugd caloriearm eten hebben gekregen, hebben als volwassene kortere benen. Het abrupt stoppen van de groei, geeft een relatief lange torso en kortere benen als resultaat.
Ook het geboortegewicht zegt veel over de toekomstige gezondheid van het kind. Zware baby’s hebben op volwassen leeftijd minder vaak last van chronische ziekten en hartkwalen of diabetes.