donderdag, april 17, 2003

LPF-voorzitter Ed Maas en vice-fractievoorzitter Gerard van As hebben donderdag in het Algemeen Dagblad harde kritiek geleverd op CDA-leider Balkenende en VVD-voorman Zalm. De kans dat de LPF mee gaat regeren wordt daarmee steeds kleiner.
"Balkenende heeft nog niets klaargemaakt. Hij is geen powerplayer, geen captain", zo zegt Van As. "Dan kun je nog beter Hans Wiegel premier maken." Maas meent dat Balkenende 'langzaam een brevet van onvermogen heeft gekregen'.
Zalm zou volgens Van As 'de pest hebben aan de LPF, omdat een groot deel van zijn electoraat daarheen gelopen is'. "Tijdens de campagne riep het VVD-congres hem al tot premier uit. Nou, in zijn natte dromen misschien", zo zegt hij.
Zalm liet woensdag weten dat weer regeren met de LPF 'bizar' zou zijn. Een coalitie met D66 heeft zijn voorkeur, evenals die van het CDA. "Regel het lekker met D66 en laat ons verder met rust", zegt Maas daarover. Volgens Van As is D66 'rijp voor opheffing'. Beide LPF-prominenten geven te kennen niets meer voor een regeringsdeelname te voelen.