dinsdag, april 08, 2003

Een majoor, zijn vrouw en een docent zijn maandag voor een rechtbank in Londen schuldig bevonden omdat ze al kuchend een miljoen pond hadden gewonnen in de Britse variant van de kennisquiz 'Lotto weekend miljonair'. Charles Ingram slaagde erin de hoofdprijs te bemachtigen, omdat zijn vrouw Diana en de docent Tecwen Whittock op belangrijke momenten kuchten om zijn antwoorden te sturen. De Ingrams werden beiden veroordeeld tot anderhalf jaar voorwaardelijke celstraf en 15.000 pond (22.000 euro) boete. Whittock kreeg een voorwaardelijke celstraf van een jaar en 10.000 pond (15.000 euro) boete.
Charles Ingram beantwoorde alle vijftien quizvragen correct toen hij twee jaar geleden de hoofdkandidaat was in de show 'Who wants to be a millionaire?'. Vlak achter hem zat zijn vrouw en elders op de tribune Whittock. Ingram deed lang over zijn antwoorden en dacht hardop.
Op de vraag wat de goede naam is voor een 1 die wordt gevolgd door honderd nullen, zei hij bijvoorbeeld: "Ik denk dat het een nanomol is, maar het zou een gigabit kunnen zijn... Ik geloof niet dat ik ooit van een googol heb gehoord.'' Bij googol was een kuch te horen en Ingram koos dat als het goede antwoord.
Geluidsmedewerkers van de quiz werden argwanend door het aantal kuchjes op belangrijke momenten. Hoewel Ingram de cheque voor een miljoen al had gekregen, kon hij die niet verzilveren. Ingram heeft steeds volgehouden dat hij alleen gejuich en applaus heeft gehoord en artsen hebben voor de rechtbank verklaard dat zijn vrouw aan een ernstige vorm van astma lijdt.
De aflevering van de quiz is tot nu toe niet uitgezonden. De Britse zender ITV zendt de episode deze maand alsnog uit, als definitief bewijs van Ingrams bedrog.