woensdag, april 02, 2003

Een aanval op de servers van de Nederlands-Amerikaanse internetprovider Dot TK heeft dinsdag meer dan 400.000 websites platgelegd. Hackers bestookten de provider voor websites eindigend op .tk met zoveel informatie dat de drie hoofdservers buiten bedrijf raakten. Dot TK heeft inmiddels een oplossing voor het probleem gevonden. De provider heeft aangifte gedaan bij de politie in Amsterdam en San Francisco.
Dot TK heeft drie zogenaamde 'rootservers' in bedrijf voor de eilandengroep Tokelau in de Stille Oceaan, dat de domeinnaam .tk hanteert. Als iemand een website eindigend op .tk wil bezoeken (bijvoorbeeld audi.tk of vw.tk) zoekt zijn computer eerst contact met een van de drie rootservers van Dot TK. Twee servers staan in Amsterdam, een in San Francisco. Totaal staan bij DOT TK meer dan 400.000 domeinnamen geregistreerd, waarvan 80.000 in Nederland.
Bij de zogenaamde DDOS-aanval werden de computers bestookt met miljoenen pakketjes informatie over het internet. Die raakten daardoor overbelast. "De aanval is nog steeds gaande, maar de websites zijn weer bruikbaar. We laten uitzoeken wie hier achter zit", zegt algemeen directeur J. Zuurbier van Dot TK. Hij noemt DDOS-aanvallen "een terroristische misdaad van de 21e eeuw".