donderdag, april 03, 2003

De IAAF gaat niet akkoord met een schorsing van 15 maanden voor de
Nederlandse juniore Esther Schrijvers, die is betrapt op het gebruik
van nandrolon. Dat stelt secretaris-generaal Istvan Gyulai van de internationale atletiekassociatie. Volgens de internationale regels mag de loopster twee jaar niet aan wedstrijden deelnemen. De tuchtcommissie van de atletiekunie (KNAU) legde de 17-jarige Schrijvers vorige maand een straf van 15 maanden op, waarvan zeven voorwaardelijk. ,,Maar wij kennen geen schorsing van minder dan twee jaar voor dit middel'', zo verklaart Gyulai desgevraagd. ,,Onze anti-dopingcommissie zal dit niet accepteren. De KNAU moet haar eerst de volledige periode uitsluiten van wedstrijden. Het is mogelijk om het IAAF-bestuur te vragen om clementie, maar dat verlenen we alleen in heel bijzondere omstandigheden. Haar leeftijd is daarvoor geen reden. We bekorten wel de straf als iemand onbewust een verboden middel als medicijn heeft gebruikt.'' Gyulai verwacht dat het IAAF-bestuur van de atletiekunie zal eisen dat zij Schrijvers een volledige schorsing oplegt. Bij weigering zal de zaak worden voorgelegd aan de internationale arbitragecommissie.
De IAAF is er ook van overtuigd in haar recht te staan tegenover
Letitia Vriesde. De Surinaamse kreeg haar prijzengeld niet na haar derde plaats bij de WK in Edmonton in 2001. Volgens de IAAF was het niet mogelijk haar in de aanloop naar die WK buiten wedstrijden om op doping te controleren. Vriesde noemt dat onzin en dreigde onlangs haar medaille in te leveren. Gyulai: ,,Iedere atleet moet zich beschikbaar houden voor onaangekondigde controles en daarvoor laten weten waar hij of zij verblijft. Dat is ieders eigen verantwoordelijkheid, al kunnen atleten daarvoor hun bond of manager inschakelen. We hebben de zaak van Vriesde driemaal uitvoerig bestudeerd, maar ze is in de aanloop naar de WK echt zelf in gebreke gebleven. Als atleten niet te vinden zijn, is dat hun fout - zo zijn de regels.''