zaterdag, september 20, 2003

De 54-jarige afvalverwerker J. Burgers uit Weurt is donderdagmorgen op het terrein van zijn bedrijf aan de Hogelandseweg in Nijmegen doodgeschoten. Dat heeft een woordvoerster van de politie bevestigd.
Van de schutter ontbreekt nog elk spoor. De politie is met tientallen mensen begonnen aan een onderzoek. Over de reden voor de dodelijke schietpartij is volgens de politie nog niets bekend.
Burgers kreeg eind jaren negentig landelijke bekendheid toen hij burgemeester H. Zijlmans van Beuningen beschuldigde van wederrechtelijke vrijheidsberoving. Die aangifte leidde na jarenlang getouwtrek tot een strafzaak tegen de burgemeester, die uiteindelijk vrijspraak kreeg. In de zaak werd ook een officier van justitie beschuldigd van meineed, omdat hij geprobeerd zou hebben de burgemeester te beschermen.
Verschillende mensen in de omgeving van het bedrijf hebben donderdagmorgen schoten gehoord. De politie zette een ruim gebied op het industrieterrein af. Omdat dat terrein aan de oprit van de snelweg A73 (Nijmegen - Venlo) grenst ontstond enige tijd verkeershinder, maar volgens de politie kon het verkeer na een uurtje weer doorrijden.
Zijlmans liet Burgers in 1997 gedwongen opnemen op grond van de wet Bijzondere Opname Psychiatrische Ziekenhuizen (BOPZ). De afvalbaas viel toen al geruime tijd directie en medewerkers van afvalverwerker ARN in Weurt lastig. Zijlmans zat in de Raad van Commissarissen van de ARN. Burgers verzette zich in eerste instantie niet tegen de gedwongen opname, maar deed later aangifte tegen de burgemeester.