maandag, september 29, 2003

Sectordirecteur J. Krikke van het opleidingscentrum ROC Twente Plus in Almelo roept op tot een openbaar debat over de opvoeding van allochtone meisjes in traditionele gezinnen. Aanleiding is de dood van de 18-jarige Turkse leerlinge Zarife.
Zondag werd bekend dat de Almelose op 12 augustus door haar vader tijdens een vakantie in Turkije met een jachtgeweer om het leven werd gebracht. Tussen Zarife en haar ouders waren grote spanningen over de opvoeding. Volgens de politie Twente gaat het vermoedelijk om eerwraak.
Het incident staat volgens Krikke niet op zichzelf. De school signaleert met regelmaat spanningen tussen allochtone meisjes en de ouders. ,,In drie gevallen is dat zeer ernstig uit de hand gelopen. Bovendien zijn een decaan en ikzelf persoonlijk bedreigd.'' De directeur stelt dat de incidenten bij het ROC Twente Plus onmogelijk op zichzelf staan. ,,Elders in het land is de situatie ongetwijfeld vergelijkbaar. Het is vreemd dat deze opvoedingsproblemen nauwelijks aandacht krijgen.