donderdag, september 04, 2003

Het gerechtshof in Den Haag heeft donderdag de Scientology Kerk in het ongelijk gesteld in een door haar aangespannen bodemprocedure tegen publiciste Karin Spaink en een groot aantal internetproviders. Het beroep van Spaink op de vrijheid van meningsuiting moet volgens het hof boven het auteursrecht van de Scientoloy Kerk worden gesteld. Op basis daarvan zag het hof, anders dan de Haagse rechtbank, geen aanleiding de providers te veroordelen. Dit heeft het gerechtshof in Den Haag donderdag bekendgemaakt. Thetan II en III Spaink, die ook Parool-columnist is, had in 1995 vertrouwelijke Scientology-documenten, die afkomstig zijn uit een Amerikaanse procedure en vrij ter inzage waren, op haar website geplaatst. Zij haalde ze op 22 februari 1996 ervan af. In plaats daarvan heeft zij toen door haarzelf geschreven artikelen over de Scientology-leer en -organisatie op haar website geplaatst. Daarin nam zij citaten op uit de vertrouwelijke documenten, namelijk Operating Thetan II en Operating Thetan III. De Scientology Kerk betichtte haar en de providers van inbreuk op het auteursrecht en de providers bovendien van onrechtmatig handelen omdat zij de citanten niet van het internet hadden verwijderd of ontoegankelijk hadden gemaakt. Overwinning De Scientology Kerk ziet de uitspraak, waarbij al haar eisen werden afgewezen, toch als een overwinning omdat het hof heeft uitgesproken dat de kerk het recht heeft de niet-gepubliceerde werken van haar oprichter L. Ron Hubbard tegen publicatie door derden te beschermen. Internet provider XS4ALL, een van de gedaagden, noemt de uitspraak een overwinning voor de vrijheid van meningsuiting.