maandag, september 22, 2003

Softwaremagnaat Bill Gates heeft met een donatie van 168 miljoen dollar (zo'n 150 miljoen euro) het wereldwijde budget voor onderzoek naar malaria ruimschoots verdubbeld. De rijkste man ter wereld maakte zijn gift gisteren bekend in Mozambique, waar een kwart van de mensen sterft door deze ziekte.
De Verenigde Naties, nationale regeringen en hulporganisaties geven gezamenlijk 100 miljoen dollar per jaar uit aan onderzoek naar malaria. De ziekte kost jaarlijks aan 1 miljoen mensen het leven, van wie 90 procent in Afrika woont. Het geld van Gates zal worden gebruikt voor onderzoek naar nieuwe medicijnen en een vaccin tegen malaria.
De ziekte verspreidt zich via (vrouwelijke) muggen en infecteert de rode bloedcellen en de lever, waardoor vitale organen in het lichaam geen bloed meer krijgen. Medische experts vrezen dat de ziekte in Afrika bezig is met een comeback omdat muggen resistent worden voor de bestaande medicijnen.
Vorige week maakte het Amerikaanse tijdschrift Forbes bekend dat Bill Gates, bestuurder en oprichter van het Amerikaanse softwareconcern Microsoft, met een geschat eigen vermogen van 41 miljard dollar nog steeds de rijkste man ter wereld is. Hij bekleedt die positie nu tien achtereenvolgende jaren. Gates heeft beloofd zijn vermogen, op een paar miljoen voor vrouw en kinderen na, te spenderen aan goede doelen. De Bill and Melinda Gates Foundation is met 20 miljard euro op de bankrekening de rijkste liefdadigheidsorganisatie ter wereld.
Het onderzoekscentrum in Mozambique dat Gates en zijn vrouw afgelopen weekeinde bezochten ontwikkelt een methode die kinderen moet beschermen tegen malaria. Als een kind driemaal in zijn eerste levensjaar het medicijn sulfadoxine pirimetanine krijgt toegediend, neemt de kans op besmetting met malaria met zestig procent af. Elke dag sterven drieduizend kinderen in Afrika aan de gevolgen van de ziekte.