maandag, september 08, 2003

Atleet Dieter Baumann zet een punt achter zijn loopbaan. De 38-jarige Duitser maakte dat maandag bekend. Baumann loopt zondag zijn laatste wedstrijd in Tübingen. De Duitser zou ook meedoen aan de marathon van New York, maar heeft die wedstrijd afgezegd. Baumann liep twee weken geleden nog op de wereldkampioenschappen in Parijs. Hij verliet voortijdig de wedstrijd op de 10.000 meter. De Duitser won op de Olympische Spelen in Barcelona (1992) goud op de 5000 meter. Baumann raakte in 1999 betrokken bij een dopingaffaire. Bij twee controles werden sporen van het verboden middel nandrolon gevonden. Tot aan de hoogste instanties vocht de Duitser vervolgens de positieve controles aan. Volgens Baumann was er geknoeid met zijn tandpasta. Bij de rechtbank probeerde hij in 2000 nog een startbewijs voor de Olympische Spelen van Sydney af te dwingen. Die poging mislukte. Baumann, die bekend stond als een kruisvaarder tegen dopinggebruik, moest de schorsing van twee jaar uitzitten. In januari 2002 mocht de atleet weer aan wedstrijden meedoen. Op de Europese kampioenschappen vorig jaar in München veroverde hij hevig geëmotioneerd zilver op de 10.000 meter. Nu kan hij de motivatie niet meer opbrengen. Zijn besluit volgt op zijn slechte prestatie op de WK. "Als ik aan de start sta, wil ik winnen. Maar dat is niet meer reëel op mijn leeftijd", zei de Europees kampioen van 1998. Zijn marathondebuut vorig jaar in Hamburg eindigde ook in een debacle.