donderdag, september 04, 2003

De grootste platenmaatschappij ter wereld, Universal, gaat de prijzen van cd's in de Verenigde Staten met eenderde verlagen. Universal wil daarmee de verkopen van cd's stimuleren, die in de afgelopen drie jaar in de gehele branche 31 procent waren gedaald. Dit heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt. Universal verlaagt per 1 oktober de adviesprijs voor een cd tot 12,98 dollar. Het bedrijf hoopt dat in de verkoop de prijs rond de 10 dollar komt te liggen. Doug Morris, bestuursvoorzitter van Universal, verwacht hiermee ,,de muziekmarkt in Noord-Amerika te stimuleren''. De lagere prijs is nog niet besproken met de cd-winkels. Concurrenten als EMI en Warner Music Group wilden geen commentaar leveren. De opbrengsten van de verkoop van cd-albums is teruggelopen van 14,6 miljard dollar in 1999 naar 12,6 miljard vorig jaar. De platenindustrie legt de schuld van de lagere opbrengst vooral bij het illegaal kopiëren van muziek via internetruilbeurzen als Kazaa. Critici stellen dat de platenmaatschappijen al meer dan tien jaar de effecten van de omhooggeschoten prijzen voor cd's negeren. Volgens een enquête vindt 53 procent van de Amerikaanse consumenten dat cd's te duur zijn. Een prijsverlaging zou cd's concurrerend maken met online initiatieven waar consumenten legaal muziek kunnen downloaden tegen een vaststaande prijs - voor losse nummers meestal 99 dollarcent, voor een album rond 10 dollar. (AP)