maandag, september 08, 2003

Even nog een stukje over Brad Gilbert, de trainer van Andy Roddick, de knakker die zojuist de US Open heeft gewonnen en zo verwoestend hard opslaat:
Gilbert is meer coach dan trainer. Hij schreef het boek Winning Ugly waarin hij tot in detail beschreef hoe hij er in slaagde van betere tennissers als McEnroe, Connors, Lendl te winnen. Hij was een tacticus pur sang, een strateeg die altijd de zwakke plekken bij de tegenstander zocht en vond. Die denkwijze leerde hij Roddick aan. Hij verhoogde de motivatie van zijn pupil door weddenschappen aan te gaan. Bij opeenvolgende toernooizeges in Montreal en Cincinnati had hij, een man met ongelooflijke hoogtevrees die nog geen keukentrap opklimt, beloofd parachute te springen. Hij kwam zijn woord na, sprong van 3500 meter hoogte en stond na zijn landing minutenlang te kotsen. Roddick lag dubbel. Het versterkte de band tussen coach en speler. Sinds de entree van Gilbert verloor Roddick twee partijen en won hij er 37. De US Open werd zijn eerste hoofdprijs.