maandag, september 22, 2003

Jaap de Hoop Scheffer is de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. De minister van Buitenlandse Zaken is door de vertegenwoordigers van de NAVO-landen unaniem gekozen tot opvolger van Lord Robertson. Canada en Frankrijk waren de enige landen die de afgelopen weken nog dwarslagen.
De Hoop Scheffer gold al langer als voornaamste kandidaat om de nieuwe topman van het bondgenootschap te worden. De naam van De Hoop Scheffer als kandidaat voor het NAVO-chefschap viel voor het eerst op een NAVO-bijeenkomst in Madrid, begin juni van dit jaar. Het kabinet ontkende de kandidatuur. Steeds meer landen schaarden zich vervolgens achter de schermen of zelfs openlijk (Belgiƫ, Noorwegen) achter de naam van de in het buitenland nog redelijk onbekende Nederlander die als het zo uitkomt zo correct Engels, Frans of Duits spreekt.