dinsdag, maart 11, 2003

nu.nl/algemeen nieuws | 800.000 Nederlanders mijden uit vrees tandarts Bijna 800.000 Nederlanders bezoeken uit angst nooit een tandarts. Dat beweert hoogleraar angst- en gedragsstoornissen A. de Jongh van de Universiteit van Amsterdam (UvA) dinsdag in het Algemeen Dagblad.

"Meestal komt die angst voort uit oude ervaringen. Ze kunnen bijvoorbeeld in hun kindertijd al beschadigd zijn geraakt, bijvoorbeeld door de schooltandarts in de jaren 60", legt De Jongh uit. "Toen konden ze op school geen steun krijgen van hun ouders en ging er veel fout." Volgens de hoogleraar zijn er nu nog mensen die gillend wakker worden omdat ze vroeger werden behandeld zonder verdoving.
De Jongh becijfert dat vijf tot zeven procent van de bevolking niet naar de tandarts gaat. "Mensen proberen er voortduren niet aan te denken maar worden er constant mee geconfornteerd. Als je lacht, komt je gebit tevoorschijn, op de tv zie je veel reclames en pijn houd je natuurlijk uit je nachtrust. En als je zo lang hebt gewacht tot een zenuw dood is, krijg je weer last van ontstekingen."
Daarnaast voelen veel mensen zich ongemakkelijk als ze op de tandartsstoel zitten. "80 procent ervaart zelfs een lichte vorm van angst tijdens een behandeling, bij 20 procent is dat vrij ernstig."