zaterdag, maart 08, 2003

Volkert van der G. voelt zich niet 'de redder van Nederland' en ook geen 'martelaar'. De 33-jarige Van der G. heeft bekend dat hij op 6 mei vorig jaar de politicus Pim Fortuyn heeft doodgeschoten, maar hij is daar 'niet trots' op, zo staat in de verklaring die hij heeft afgelegd. Als hij opnieuw voor de afweging zou staan, zou hij de moord niet plegen.
Een van Van der G.'s advocaten, B. Böhler, bevestigt dat haar cliënt aldus heeft verklaard. De raadsvrouw betreurt het wel zeer dat (delen van) Van der G.'s verklaring uitlekt naar de pers. NRC Handelsblad publiceerde zaterdag citaten uit Van der G.'s verklaring.
Eerder was al bekend dat Van der G. heeft gezegd dat hij Fortuyn heeft doodgeschoten omdat hij in hem 'een steeds groter wordend gevaar zag voor met name kwetsbare groepen in de samenleving'. Volgens de verdachte is de liquidatie van de politicus een solo-actie geweest - er zouden geen andere personen bij betrokken zijn geweest.
Terug naar Bijlmerbajes
Van der G. verblijft momenteel in het Pieter Baan Centrum (PCB), de gedragskundige observatiekliniek van justitie in Utrecht. Dit onderzoek is naar verwachting eind volgende week afgerond. Van der G. zal dan worden teruggeplaatst in het huis van bewaring Demersluis in Amsterdam, een onderdeel van de Bijlmerbajes.
Op 27 maart begint voor de rechtbank in Amsterdam het inhoudelijke proces rond de moord op Fortuyn.