woensdag, maart 12, 2003

De wielrenner Andrei Kivilev is woensdag overleden aan de gevolgen van zijn val tijdens de etappekoers Parijs-Nice. Veertig kilometer voor de finish ging hij samen met zijn Poolse ploeggenoot Rutkiewicz en de Duitser Ordowski (Gerolsteiner) tegen de grond.
Kivilev, die geen helm droeg, raakte in coma en werd met een barst in het voorhoofd, twee gebroken ribben en diverse verwondingen aan het gezicht overgevlogen naar een ziekenhuis in Saint-Etienne, waar hij overleed.
De renner van Cofidis 570 eindigde twee jaar geleden nog als vierde in de Ronde van Frankrijk. In datzelfde jaar behaalde hij met de eindzege in de Route du Sud zijn eerste grote overwinning en boekte een etappezege in het Criterium du Dauphiné. Vooral in de rittenkoersen liet hij zich zien. Vorig jaar werd hij vierde in Parijs-Nice en eindigde twee keer als vijfde in de Dauphiné.
Kivilev kwam ten val in de omgeving waar hij vele trainingskilometers heeft gemaakt. Hij woonde met zijn vrouw en zoontje, dat in september werd geboren, in Sorbiers vlakbij Saint-Etienne.
Kivilev reed zijn volledige loopbaan bij de Franse ploegen. Hij debuteerde in 1998 als prof bij Festina. Hij bleef bespaard van de enorme dopingaffaire die de ploeg tijdens de Tour trof. De in Talducorgan geboren rijder stapte in 2000 over naar AG2R. Na een seizoen bij deze ploeg verhuisde hij naar Cofidis.
Kivilev is de eerste profrenner sinds de Spanjaard Manuel Sanroma die tijdens een wedstrijd om het leven is gekomen. Sanroma overleed in 1999 na een val in de Ronde van Catalonië. In 1995 overleed de Italiaan Fabio Casartelli bij een zware buiteling in de Ronde van Frankrijk.
Cofidis heeft na overleg met de renners en alle andere betrokkenen besloten Parijs-Nice af te maken. "Na een drama als dit heeft iedereen de voorkeur er aan gegeven om gebroederlijk bij elkaar in de wedstrijd te blijven", aldus een verklaring van Cofidis.