donderdag, maart 13, 2003

De atletiekwereld is weer een legende armer. Naftali Temu overleed
maandag op 58-jarige leeftijd aan prostaatkanker. Op de Olympische Spelen van Mexico in 1968 bezorgde de lange afstandloper Kenia zijn allereerste gouden medaille.De grote hoogte en de ijle lucht van Mexico waren gesneden koek voor de Afrikanen die dagelijks in soortgelijke omstandigheden leven en trainen. De machtsgreep van het zwarte continent op de lange afstanden leverde acht medailles op, waarvan drie gouden. Eerste Keniaan ooit op het hoogste olympische schavot werd Naftali Temu. In een bloedstollende 10.000 meter versloeg de militair de vorig jaar op 70-jarige leeftijd overleden.
Ethiopiër Mamo Wolde met een neuslengte voorsprong. Landgenoten Kip Keino (1500 meter) en Amos Biwot (3000 meter steeple) traden enkele dagen later in zijn voetsporen. Temu pakte in Mexico ook nog brons op de 5000 meter en hij werd negende op de marathon die door Wolde werd gewonnen. Het waren de laatste grote daden van een carrière die in 1973 zou eindigen. Terwijl de dominantie van zijn
landgenoten op de atletiekbaan de voorbije decennia soms angstwekkende afmetingen aannam, hield Temu zich op in de luwte. Vanaf zijn immense boerderij in Mugirango - een cadeautje van president Jomo Kenyatta, voor bewezen diensten aan het vaderland - adviseerde hij jonge atleten. Of beter gezegd: Temu voedde hen op. Wil je het even ver schoppen als ikzelf blijf dan vooral af van alcohol en drugs, drukte hij zijn pupillen op het hart. Zijn voorbeeldfunctie voor de jeugd ten spijt bereikte Temu in eigen land nooit de status van zijn generatiegenoot Kip Keino. Waar Keino zich nadrukkelijk met de atletiek bleef bemoeien en zelfs het voorzitterschap van het Keniaans Olympisch Comité verwierf, ging het met Temu bergafwaarts. Toen
eind vorig jaar prostaatkanker bij hem werd geconstateerd had hij niet
eens genoeg geld om de ziekenhuiskosten te betalen. Het aftakelingsproces van Temu ging bijna net zo snel als zijn slotrondes op die gedenkwaardige 10.000 meter van Mexico. In januari moest hij afzeggen voor een grote reünie van ex-medaillewinnaars. Praten en lopen kon Temu toen al niet meer. Afgelopen maandag overleed hij in Nairobi.