maandag, maart 17, 2003

Maandag 17 maart 2003 - BERGEN OP ZOOM - Daar stonden ze dan. Zonder een meter gelopen of gefietst te hebben, keerden de zeventig duatleten zaterdagavond weer huiswaarts. Geen lustrumeditie van de run-bike-run, want de Spado-organisatoren hadden verzuimd om de verzekeringspremie voor haar verkeersregelaars te betalen.
De twee dienstdoende politieagenten, die de instructie van de 13
vrijwilligers bijwoonden, waren niet te vermurwen. "Zonder bewijs van
betaling, geen verzekerde posten op het parkoers. En als er dan wat
gebeurt, zijn de rapen gaar." Organisator Wim Krols spreekt na afloop van een drama, waarin de bureaucratie zegeviert. Om vier uur kwamen de vrijwilligers in zwembad DeSchelp bijeen. Een uur later zou de sterk bezette duatlon van start gaan. "Omdat wij de aanwezige politiemensen geen betalingsbewijs van verkeersorganisatie 3VO kon overleggen, was de reactie daarop dat zij geen enkele verantwoordelijkheid wensten te nemen. Het was einde oefening."
Krols wenste zich niet zomaar bij de situatie neer te leggen. "We
hebben meteen de burgemeester gebeld, maar die was met vakantie. En de loco-burgemeester wenste zich er niet aan te branden." Grootste probleem was echter dat het hoofdkantoor van 3VO in Driebergen in het weekend telefonisch niet bereikbaar is. "Want die hadden wellicht goedkeuring gegeven aan het achteraf betalen van de verkeersregelaars. anderhalve euro per vrijwilligers. Dus waar praten we eigenlijk over?" Terwijl Marcel Laros, Bert Flier en Sandor Mol zich aan het warmlopen waren, kwamen de wanhopige organisatoren in spoedoverleg bijeen. Want naast 3V0 had Spado haar mensen ook verzekerd bij de Nederlandse Triatlon Bond, waar achteraf betalen een normale zaak is. Krols c.s. kregen opnieuw nul op het rekest. "De agenten meenden dat elke andere verzekering niet rechtsgeldig
is. Ze zijn op hun strepen gaan staan en hebben onze wedstrijd als
voorbeeld willen stellen." Er zat niks anders op dan de atleten bijeen te roepen en het slechte nieuws over te brengen. Alle deelnemers kregen hun inschrijfgeld volledig terug betaald. Krols gaat vandaag met 3VO contact zoeken. "Als daar beweerd wordt, dat we ook zonder betaling verzekerd waren, staan we mooi in ons hemd. Nee, een schadeclaim zal er dan niet volgen. Want bij wie moet je die verhalen?
De gemeente en de politie? Die hebben we later dit jaar met de Jan Wijten Memorial triatlon opnieuw nodig. Maar de kater is groot, dat kan ik je wel vertellen."