woensdag, maart 12, 2003

De Nederlandse vakbond voor wielrenners VVBW gaat bij de internationale vakbond CPA en de wielrenunie UCI opnieuw aandringen op een helmplicht. Onder aanvoering van voorzitter Annet van der Hoek maakt de VVBW zich hier al jaren hard voor. Na de dood van Andrei Kivilev, die bij zijn fatale val geen helm droeg, zal de preses met spoed een brief sturen naar de bonden. Ook zal ze contact zoeken met UCI-voorzitter Hein Verbruggen.
"We hadden dit onderwerp opnieuw op de agenda voor de komende vergadering van de CPA gezet", lichtte Van der Hoek toe. "Maar ik zal er nu eerder per brief aandacht voor vragen. Na de tragische dood van Kivilev hoop ik dat de renners nu eindelijk zijn doordrongen van de waarde van een helm. Ik hoop dat er eindelijk een doorbraak zal komen. Dergelijke beslissingen worden genomen door commissies binnen de UCI, maar ik hoop dat Verbruggen hierbij een rol kan spelen."
Verplicht
Het dragen van een helm is verplicht bij wielerwedstrijden in België en Nederland, maar in Frankrijk en Italië geldt deze regel niet. "Ik snap niet waarom de renners hun verantwoordelijkheid voor hun eigen veiligheid en gezondheid niet nemen. Ik praat regelmatig met de jongens over de helm. Ik krijg begrip, maar als ik vraag waarom ze hem niet dragen zeggen ze dat de helm te warm is of dat ze met een helm niet goed in het peloton te zien zijn."
De VVBW heeft veel oog voor de veiligheidsaspecten binnen het wielrennen. Op initiatief van de bond is onlangs ook een commissie opgezet die de veiligheid rond wedstrijden moet toetsen en richtlijnen moet opleggen. "We vinden veiligheid gewoon erg belangrijk. De helm hoort daar ook onder."