zaterdag, maart 29, 2003

De Amerikaanse strijdkrachten zijn in verlegenheid gebracht door de ontsnapping van een dolfijn. Takoma, die samen met andere dolfijnen op zeemijnenjacht moest bij de Iraakse havenstad Umm Qasr, is er vandoor gegaan.
Dat meldt de Britse krant The Times zaterdag.
De Amerikanen presenteerden eerder trots de speciaal afgerichte dolfijnen die in het water vrij baan moesten maken voor Britse schepen met hulpgoederen. Bij zijn eerste zoektocht is Takoma echter verdwenen. Ook na 48 uur is de 22-jarige dolfijn nog niet teruggekeerd.
Takoma kreeg net als zijn collegamijnenveger Makai een speciaal dieet, werd regelmatig medisch onderzocht en had een eigen slaapruimte. De dolfijnen hebben veel meer luxe dan de meerderheid van de militairen. De verzorger, Whitaker, tartte het lot twee uur voor de dolfijn verdween door te zeggen: "Waarom zou een van de dolfijnen er van door gaan als ze zo goed verzorgd worden?" Whitaker zegt dat het niet abnormaal is als de dolfijn 24 uur weg blijft. "Misschien komt hij wel anderen tegen." Takoma is nu 48 uur kwijt en Whitaker was gisteren te zien aan het water, aldus The Times. De verzorger riep de naam van de dolfijn en bood zijn lievelingskostje aan. Vooralsnog heeft het dier niet gereageerd.