woensdag, maart 12, 2003

Rokende ouders zijn mogelijk nog slechter voor het melkgebit van hun kinderen dan snoepgoed. Een Amerikaanse studie wijst uit dat tandbederf vaker voorkomt bij jonge kinderen die aan veel sigarettenrook worden blootgesteld. De bevindingen van de universiteit van Rochester verschijnen woensdag in de gezaghebbende Journal of the American Medical Association.
De wetenschappers onderzochten 3500 kinderen in de leeftijd van vier tot twaalf jaar. Zij ontdekten dat iets meer dan de helft van de kinderen hoge concentraties cotinine in het bloed had, een bijproduct van nicotine. Die hogere waarden cotinine kwamen vooral voor bij kinderen met tandbederf van het melkgebit.
De onderzoekers vermoeden dat rook de weerstand van baby's en peuters vermindert en daardoor de eerste tandjes kan aantasten. Ook zou rook een droge mond in de hand werken, waarin schadelijke bacteriën welig kunnen tieren. "Het bewijst eens te meer dat passief roken schadelijk is voor de gezondheid. Alle kinderen zouden moeten opgroeien in een rookvrije omgeving", schrijven de onderzoekers.