dinsdag, maart 25, 2003

De politierechter in Utrecht heeft volkszanger André Hazes dinsdag wegens mishandeling en belediging veroordeeld tot een boete van 1000 euro. Rechter A. Herstel achtte bewezen dat Hazes op een KLM-vlucht ruim drie jaar geleden een medepassagier heeft geslagen en voor Adolf Hitler heeft uitgemaakt. De straf was conform de eis.
De medepassagier, een Noor, ergerde zich aan de kinderen van Hazes die achter hem zaten en maakte met een opgerolde krant een slaande beweging. Volgens de Noor sloeg hij daarmee op de rugleuning van een stoel. Volgens Hazes raakte de man zijn zoontje. Hazes reageerde direct en sloeg de man in het gezicht en schold hem daarna uit.
De zaak kwam nu pas voor, omdat er heel lang gezocht is naar een passagierslijst die achteraf al vernietigd bleek. Hazes was zelf niet op de zitting. Volgens zijn advocaat heeft hij na een periode van relationele problemen behoefte aan rust. Advocaat B. van Eijck stelde dat zijn cliënt als een normale vader heeft gehandeld. Hij vroeg de rechter om een straf achterwege te laten.
De politierechter had begrip voor het gedrag van beide mannen tijdens een 'emotionele botsing', maar hij noemde het slaan door Hazes 'niet proportioneel'. De straf bleef beperkt tot een geldboete omdat er al drie jaar verstreken is. Advocaat Van Eijck betwijfelde na afloop of Hazes in hoger beroep gaat. De straf is laag en door een hoger beroep zou de zaak zich weer een paar jaar voortslepen.