donderdag, maart 06, 2003

De ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie hebben donderdag in een brief hun spijt betuigd aan prinses Margarita en haar echtgenoot Edwin de Roy van Zuydewijn. Ten onrechte hebben ze aan het paar niet gemeld, toen het daar naar vroeg, dat de toenmalige Binnenlandse Veiligheidsdienst en de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging onderzoek hebben gedaan naar het verleden van De Roy van Zuydewijn.
De brief is ook namens premier Balkenende aan het echtpaar gestuurd. Die zei woensdag dat er in aanloop naar het huwelijk van prinses Margarita en De Roy van Zuydewijn informatie is verzameld. Zo is onder meer het dossier van De Roy van Zuydewijn bij de sociale dienst van Amsterdam gelicht. De ministers Remkes (Binnenlandse Zaken) en Donner (Justitie) benadrukken nu in de brief dat de inlichtingendiensten juist gehandeld hebben en binnen de grenzen van de wet. Voor dergelijk onderzoek hoeven de diensten geen toestemming van de ministers te vragen of hen te informeren, aldus Remkes en Donner. De verkregen informatie is volgens de brief bovendien "zeer beperkt toegankelijk".
Omdat de ministers niet op de hoogte waren van het onderzoek, hebben zij daar in de correspondentie met het paar nooit melding van gemaakt. De ministers noemen dat nu "abusievelijk en achteraf bezien ten onrechte". Advocaat Nicolaï van prinses Margarita en haar man toonde woensdagavond in het tv-programma Nova een brief van het ministerie van Binnenlandse Zaken van mei vorig jaar waarin ontkend werd dat er een onderzoek was ingesteld naar De Roy van Zuydewijn.
--------------------------
hmmm, eerst ontkennen en nu erkennen dat er onderzoek is gepleegd naar die corpsbal; er klopt iets niet!