maandag, maart 31, 2003

Op de rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam, waar belangstellenden en pers de zitting kunnen volgen, waren deze deels bloedige foto's op groot scherm goed zichtbaar. Behalve geschokte stilte, trok er ook een huivering door de zaal.
Op de tweede dag van het strafproces tegen Volkert van der G., verdacht van de moord op Pim Fortuyn, is diens persoonlijkheid het centrale onderwerp. In de zaal van het extra beveiligde gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp zal de rechtbank het rapport van het Pieter Baan Centrum (PBC) met de verdachte bespreken.
De tweede zittingsdag van het proces tegen Volkert van der G. begon maandagochtend met de bespreking van een aantal foto's. Rechtbankvoorzitter F. Bauduin toonde Van der G. foto's van onder andere het lijk van Pim Fortuyn zoals de politie dat aantrof op het Hilversumse Mediapark op 6 mei vorig jaar.
Onder de aanwezigen is Simon Fortuyn, een van de broers van Pim Fortuyn. Hij heeft er maandag voor gekozen het proces niet meer in de beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp te volgen, omdat hij het daar niet goed kon zien. Hij heeft samen met nog twee andere familieleden van Fortuyn nog een vordering tot schadevergoeding tegen Van der G. ingediend, die later worden behandeld.
Ook las Bauduin het sectierapport voor. Daaruit blijkt dat Fortuyn door vijf kogels is getroffen, drie in het hoofd, een in de hals en een in de rug.