maandag, maart 31, 2003

"Heeft u spijt van uw daad?". Dat is de vraag waarop officier van justitie J. Plooy maandagochtend antwoord wilde hebben van Volkert van der G. Hierop kon de verdachte geen eenduidig antwoord geven. "Het doden van iemand vind ik normaliter moreel verwerpelijk. Toen, op 6 mei, vond ik het geoorloofd. Nu worstel ik met die vraag."

Van der G. vertelde dat het hem niet om de persoon van Fortuyn te doen was, maar om het gevaar. Hij voegde daaraan toe dat je je "ernstig kan afvragen" of er iets veranderd is na 6 mei. "De rancuneuze sfeer is doorgegaan."

Plooy wilde weten of Van der G. gevoelens van spijt kan tonen. De rechter-commissaris moest de verdachte tijdens eerdere verhoren wijzen op het verdriet van de nabestaanden van Fortuyn. "Maar ik gun hen dat niet", zei Van der G. tijdens de zitting. "Ik ben alleen niet iemand die makkelijk over gevoelens praat."

Uit de verklaring van BNN-dj Ruud de Wild, in wiens programma Fortuyn de middag van 6 mei te gast was, bleek dat hij ternauwerdood aan de dood is ontsnapt. Een kogel uit het wapen van Van der G. is dwars door de tas van De Wild gegaan waarmee hij zich probeerde af te schermen. Op de vraag van de officier of Van der G. zich heeft gerealiseerd dat hij ook andere mensen had kunnen neerschieten, antwoordde de verdachte: "Het is niet gebeurd. Ik had de overtuiging dat ik niemand anders zou raken".

Plooy trok verder de verklaring van Van der G. in twijfel dat hij zegt niet eerder dan 6 mei op het Mediapark in Hlversum te zijn geweest. Onderzoek heeft uitgewezen dat in de auto van Van der G. sporen van pollen zijn aangetroffen die hoogstwaarschijnlijk van het Mediapark afkomstig zijn. De Harderwijker heeft daar geen verklaring voor. Na de schietpartij is hij ook niet meer in zijn auto geweest.