maandag, maart 03, 2003

De Engelsman Chris Brasher is gisteren gestorven op 74-jarige leeftijd.
Brasher is van grote betekenis geweest voor de atletieksport in
Groot-Brittannië. Hij nam onder andere Roger Bannister op sleeptouw bij diens legendarische race tegen de klok op de mijl, in 1954.
Toen Chris Brasher in 1956 naar olympisch Melbourne afreisde om te
starten op de 3000 meter steeplechase, werd de 28-jarige niet tot de
kanshebbers gerekend. Zijn landgenoten John Disley en Eric Shirley waren immers de houders van de nationale titels op het onderdeel met de hindernissen en de waterbak. Beide favorieten hadden echter buiten de waard gerekend, Brasher in dit geval, die op het juiste moment zichzelf wist te ovetreffen en met de olympische titel aan de haal ging. Brasher verbrijzelde niet alleen zijn persoonlijk record met zes seconden, maar vestigde met 8.41.35 tevens een nieuw olympisch record. Tot dat moment genoot Brasher bij het grote publiek enige faam als een van de lopers die Roger Bannister op sleeptouw had genomen, bij diens legendarische race tegen de klok op de mijl, in 1954. Volgens afspraak had Brasher de eerste twee van vier ronden voor zijn rekening genomen. Toen de nerveuze Bannister hem na één ronde als een ware patron verordonneerde sneller te gaan, hield Brasher zijn hoofd koel. Hij negeerde het bevel en consolideerde het afgesproken tempo. Bannister moest na afloop toegeven dat Brasher hem had behoed voor een te hoog aanvangstempo. In 1981 was Brasher een van de oprichters van de marathon van Londen. 'Chris
was iemand die je om een boodschap kon sturen,' liet Jim Clarke, de
voorzitter van de Stichting Londen Marathon, in een eerste reactie
weten. 'Zonder hem was ons evenement nooit van de grond gekomen. En laten we niet vergeten dat de vele miljoenen ponden die zijn ingezameld voor goede doelen het resultaat zijn van Chris z'n inspanningen. Bij de organisatie van de komende editie zullen we hem node missen.'