dinsdag, maart 18, 2003

he, een collega communicatiewetenschapper! Nou ja, hij gaat misschien zijn studie nog eens afmaken als hij ooit uitgelopen is.
Wel geinig verhaal en ik ben erg benieuwd of hij de nieuwe wereldrecordhouder gaat worden op de 100 en 200 meter.
-------------
Door onze redacteur Henk Stouwdam
Alle voortekenen wijzen er op dat de Amerikaanse atleet Justin Gatlin een groot sprinter wordt. Wie als 21-jarige debuteert met de wereldtitel op de 60 meter, in een snelle tijd van 6,46 seconden, is een buitengewone belofte. Gatlin leverde gisteren ontegenzeglijk de opvallendste prestatie op de eerste dag van de wereldkampioenschappen indooratletiek in Birmingham. Met de houding van een geroutineerde wereldkampioen trad Gatlin na de huldiging de internationale pers tegemoet. Waar generatiegenoten in zo'n geval nog wel eens stamelend hun verhaal willen doen, werkte de jonge Amerikaan, die voor het eerst van zijn leven in het buitenland was, de vragen met korte, duidelijke antwoorden zelfverzekerd af. Wat zijn ambities zijn? ,,Titels winnen en wereldrecords verbeteren.'' En moeten olympisch en wereldkampioen 100 meter Maurice Greene en wereldrecordhouder 100 meter Tim Montgomery zich zorgen gaan maken? Gatlin denkt van wel; wat hem
betreft al over vijf maanden bij de WK in Parijs. Gedurfde uitspraken, die uit de mond van Gatlin echter niet blasé klinken. Hij straalt daarvoor een natuurlijke rust uit. Ongewoon voor een sprinter die doorgaans luidruchtig en met veel branie door het leven gaat. Al jong leerde Gatlin zijn lesje. Twee jaar geleden werd hij namelijk betrapt op het gebruik van efedrine en dat resulteerde in een schorsing van twee jaar. De Amerikaan kon tegenover de beroepscommissie van de internationale atletiekfederatie IAAF echter aannemelijk maken dat de verboden stof in een middeltje zat dat hij
nodig had tegen concentratiestoornissen. De opluchting over zijn vrijspraak ging gepaard met het besef dat hij als atleet kwetsbaar is. Gatlin begreep maar al te goed dat hij zijn toekomst in de waagschaal had gesteld. En hij wilde veel, maar dat niet. In het collegeteam van de Universiteit van Tennessee had hij zich immers ontpopt tot hét sprinttalent van de Verenigde Staten.
Maar ook als een veelzijdige sprinter, want Gatlin domineerde als junior in zijn land de 60 meter, de 100 meter en de 200 meter. Hij behoorde zelfs tot de besten op de 110 meter horden. Het wekte niemand uit zijn omgeving verbazing dat hij al op 20-jarige leeftijd de stap naar het professionele circuit maakte. Gatlin hield na twee jaar zijn studie communicatiewetenschappen voor gezien en accepteerde een aanbieding van Trevor Graham, de trainer die van Marion Jones en Tim Montgomery kampioenen maakte. ,,Waarin hij met hen slaagde, moet dat ook met mij lukken'',
zegt Gatlin. Het resultaat komt verbluffend snel, want de samenwerking tussen Gatlin en Graham stamt nog maar van oktober. ,,Maar voor zijn leeftijd is hij dan ook buitengewoon goed'', zegt de trainer. ,,Eigenlijk is er alleen op zijn discipline wat aan te merken. Niet tijdens de trainingen, want alle oefeningen voert hij trouw uit, maar wel op alles daar omheen. Dan wil hij nog wel eens lui en gemakzuchtig zijn. Ik moet hem bijvoorbeeld te vaak naar de masseur sturen.'' Die eigenzinnigheid typeert Gatlin. Hij werd ook atleet tegen de zin van z'n ouders. Die hebben niets met sport. Zij hadden hun zoon de richting van de muziek opgeduwd met piano- en saxofoonles. Gatlin studeerde braaf, maar zijn hart lag bij sport. Met zijn keus voor atletiek streek hij zijn ouders opnieuw tegen de haren in. Als het dan toch sport werd, had volgens hen uit financiële overwegingen basketbal of honkbal meer voor de hand gelegen. De eerste wereldtitel zal bij de familie Gatlin
in Woodham (Florida) met instemming zijn begroet. En ook zij zullen gezien hebben dat de zege overtuigend tot stand kwam. Weliswaar ontbraken in de Nationale Indoor Arena van Birmingham grote namen als Greene, Montgomery en Europees kampioen 100 meter Dwain Chambers, maar waren de verslagenen allerminst zwakke broeders. Kim Collins (tweede) uit Saint Kitts and
Nevis won de 100 meter bij de Commonwealth Games en de Brit Jason Gardener (derde), tweevoudig Europees indoorkampioen.