dinsdag, maart 11, 2003

Atletiek.nl voor atletiekminnend Nederland Bij Esther Schrijvers is tijdens een dopingcontrole het middel norandrosteron is aangetroffen in een niet toegestane concentratie. De tuchtcommissie van de KNAU heeft de juniore van Prins Hendrik een schorsing opgelegd van 15 maanden, waarvan 7 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Dat heeft de atletiekunie dinsdagmiddag bekend gemaakt.
De controle vond plaats bij de Europacup voor Junioren in Kopenhagen op 21 september vorig jaar, waar Esther Schrijvers als gastlid van Rotterdam Atletiek aan deelnam. Een uitgevoerde contra-expertise liet eenzelfde positieve uitslag zien. Schrijvers, toen 17, nu 18 jaar maakt deel uit van de Jong Oranje B-Selectie van de KNAU voor het onderdeel 3000m. Ze kan geen verklaring geven voor de positieve uitslag van de dopingcontrole; zij ontkent ten stelligste enig verboden middel tot zich genomen te hebben. Een op haar verzoek gedaan onderzoek naar de lichaamseigen aanmaak van de stof heeft geen verklaring voor de te hoge concentratie opgeleverd.
Op 18 februari 2003 heeft de Tuchtcommissie van de KNAU deze zaak behandeld, waarna zij op 4 maart uitspraak deed. De uitspraak is voorgelegd aan de IAAF, die onder meer de strafmaat zal beoordelen. Gebruikelijk is een schorsing van twee jaar voor gebruik van nandrolon en soortgelijke middelen.