vrijdag, maart 07, 2003

Onder vrouwen met borstimplantaten vindt zelfmoord drie keer vaker plaats dan onder andere vrouwen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht, waarvan de resultaten vrijdag zijn gepubliceerd in de British Medical Journal.
De Utrechtse wetenschappers onderzochten 3521 Zweedse vrouwen in de leeftijd van 15 tot 69 jaar, die tussen 1965 en 1993 hun borsten hadden laten vergroten. Het gaat om verschillende soorten implantaten. Op basis van statistische gegevens verwachtten de onderzoekers 59 overlijdensgevallen, maar dat bleken er 85 te zijn.
Vijftien vrouwen hadden zelfmoord gepleegd, terwijl het gemiddelde op vijf ligt. Ook het aantal dodelijke gevallen van longkanker, veroorzaakt door roken, lag hoger dan gemiddeld.
De onderzoekers denken dat er niet zo zeer sprake is van een directe relatie tussen de aanwezigheid van een borstimplantaat en het plegen van zelfmoord. Wel stelden ze vast dat vrouwen die plastische chirurgie willen ondergaan in het algemeen vaker psychische problemen hebben dan andere vrouwen.
De wetenschappers bevelen artsen die borstimplantaten plaatsen daarom aan goed te letten op mogelijke psychische problemen.