maandag, maart 31, 2003

Amerikaanse mariniers hebben maandagochtend vroeg een aanval gedaan op de plaats Shatra, ongeveerv 35 kilometer ten noorden van Nasiriya, in een poging 'chemische Ali' te pakken te krijgen, een neef van de Iraakse president Saddam Hussein.
Deze neef, Ali Hassan al-Majid, was in 1988 verantwoordelijk voor een aanval met chemische wapens in het noorden van Irak, waardoor duizenden Koerden om het leven kwamen. Saddam heeft hem eerder deze maand benoemd tot bevelhebber in het zuiden van het land.
De Amerikanen hadden van Iraakse tegenstanders van Saddam informatie gekregen dat 'chemische Ali' en andere hoge Iraakse functionarissen in Shatra verbleven, waar zij leiding zouden geven aan guerrilla-aanvallen van paramilitaire eenheden op de Amerikaanse en Britse militairen. Amerikaanse vliegtuigen wierpen precisiebommen af op vier objecten in Shatra, zo meldde een met de troepen meereizende verslaggever van het Britse persbureau Reuters. Daarna gingen de mariniers met tanks en pantserwagens de plaats in, terwijl zij vanuit de lucht dekking kregen van gevechtshelikopters. Wat het resultaat van de actie is, is nog niet bekend.